Pollensäsongen är här – och många av oss kommer bli påverkade. Pollen kommer först under tidig vår, och pågår till sen höst. Pollenallergier är väldigt vanligt i Sverige och drabbar cirka 30% av befolkningen.
En pollenallergi kan ge dig olika besvär, med röda ögon och nästäppa som de absolut vanligaste symtomen – men även symtom som nysningar, rinnsnuva och kliande ögon.
Det är lätt att blanda ihop en helt vanlig förkylning med en pollenallergi – eftersom symtomen är snarlika. Det är egentligen en hög feber eller en smärtande hals som tyder på att du har en förkylning, och inte en allergisk reaktion.
Vad är pollen?
Pollen är i sin enkelhet befruktningsorgan för träd, blommor, gräs och ogräs. En korspollinering är när dessa könsceller tar sig från växt till växt – men de kan även befrukta sig själva. Bin har pollen som viktigaste föda.
Dessa pollenkorn sprids på olika sätt:
- Vind
- Vatten
- Vibrationer
Vad är en pollenallergi?
Vårat immunsystem är livsviktigt för att skydda kroppen mot farliga virus, bakterier och sjukdomar – men kan ibland missta ofarliga partiklar eller virus för livshotande, och börjar därför motverka dessa. Att kroppen är överkänslig mot ett ämne eller naturliga partiklar kallas för en allergen, men varför vissa reagerar såhär och utvecklar en allergi är fortfarande inte avhandlat.
Ett av de vanligaste exemplen på immunförsvarets misstag är just pollen, som är helt ofarligt. När kroppen försöker motverka dessa harmlösa partiklar, börjar kroppen producera ämnen. Detta kallas för en allergisk reaktion, vilket i sin tur visar sig i olika symtom. Dessa är de vanligaste för pollen:
- Du nyser ofta
- Nästäppa
- Du får rinnande och röda ögon
Som nämnt ovan är pollenutslag vanligtvis förekommande under tidig vår, till sen höst – men vissa hävdar att de känner av allergiska reaktioner, om än i lägre grad, under hela året.
Att man får symtom under olika tider på året beror på vilken typ av pollen man får en allergisk reaktion mot.
Det finns inget som påvisar att allergier försvinner av sig själv, men kan variera i grad och kan dessutom behandlas väldigt enkelt – mer om det kommer nedan.
Olika typer av pollen
Björkpollen
Björken börjar blomma i april – vanligast i mitten av månaden, och producerar då små pollenkorn som fångas av vinden, och sprids runt. Björkpollen är en av de vanligaste allergenerna. Ett enda björkträd kan producera upp till fem miljoner pollenkorn. Man brukar dela upp björken i tre olika underarter:
- Hängbjörk
- Glasbjörk
- Dvärgbjörk
Ekpollen
Precis som med björken så påbörjar pollenkornen att spridas med vinden ungefär i mitten av april – men börjar blomma ungefär i maj månad. Ekpollen är ett av de mildare av sitt slag och stannar i luften längre än de flesta andra, vilket i sin tur orsakar allergener trots mildheten. Det finns två olika varianter av ek i Sverige:
- Ek
- Bergek
Gräspollen
Gräs blommar i regel från maj till augusti, beroende på vilken art. Det finns cirka 40 vanligt förekommande på svensk mark. När blomningen når sig höjd, runt midsommar, får de flesta symtom – och utvecklar sin allergi. Denna variant av pollen är dessutom en av de som lindras bäst med mediciner.
De två primära gräsarter som rapporterats vid pollenbesvär är:
- Timotej
- Hundäxing
Malörtsambrosia
Malörtsambrosia hör till arten korgblommiga växter, och är den sorten som framkallar allergener mest. Den slår även till senare än ovannämnda, och blommar i slutet av sommarmånaderna, augusti till september. Den pollen som utsöndras från denna växt kan leva länge, och färdas oerhört långt.
10 vanliga pollensymtom
De finns många symtom som liknar en förkylning, men här är de 10 vanligaste som kännetecknar din pollenallergi:
- Nästäppa
- Bihåleinflammation
- Rinnande näsa
- Kliande ögon som rinner
- Öm hals
- Hosta
- Svullnad under ögonen
- Andningssvårigheter som kan likna astma
- Nedsatt smak och lukt
- Trötthet
Hur vet man att det är en pollenallergi?
Du kan självklart uppsöka en vanlig vårdcentral för att kolla om det är en pollenallergi du lider av. Du kan dock, helt utan remiss, besöka en astma- och allergispecialistmottagning.
Du kommer få svara på några frågor om dina tidigare erfarenheter av allergier, symtom och tidigare sjukdomar – det är då viktigt för dig att påpeka om dina allergiliknande symtom är säsongsbaserade, eller ihållande året runt.
Du kommer antingen få göra ett blodprov eller ett pricktest beroende på vilken mottagning du besöker.
Om du varken har tid eller möjlighet att besöka någon av ovannämnda alternativ, går det såklart bra att göra ett allergitest på nätet – detta ger dig också lyxen att testa för fler allergier samtidigt, i tryggheten av ditt eget hem.
Testa dig för allergier online
Om du önskar att tryggt och säkert göra ditt pollentest hemma kan du välja ett testalternativ från Werlabs – ett ledande företag inom egen provtagning. Du får ett blodprov hemskickat, en personlig läkarkontakt och ser din journal tryggt och säkert med Bank-id som inloggningsalternativ.
Werlabs pollenallergi-test
- Testa mot gräs- och trädpollen
- Snabba provsvar med läkarkontakt
- Bank-ID för beställning och journal
Werlabs allergitest XL
Om du vill passa på att testa dig för pollen – men också för mat och pälsdjur, är allergitestet XL något för dig.
- Testa pollen, mat och pälsdjur i ett test
- Snabbt provsvar
- Läkarkontakt
- Bank-ID för beställning och journal
Så behandlar du pollenallergin
Det kan vara svårt att behandla allergier i vissa fall – när endast en nödlösning är svaret, och det som rekommenderas är såklart att undvika sina allergener, i detta fall pollen. Men, vi måste ju kunna spendera tid utomhus när det är som vackrast väder?
Undvik pollen naturligt
- Undvika trädgårdsarbete och skog
- Om det är höga nivåer pollen – använd en skyddsmask
- Hålla balkongdörr och fönster stängda
Behandla pollen med medicin
Om du fortfarande känner att pollen besvärar dig, trots dina naturliga försök att undvika pollen, kan det vara läge att använda en ordentlig medicin:
Antihistamin
När man får en allergisk reaktion frigörs någonting som heter histaminer i kroppen, något som läkemedel med antihistamin blockerar. Antihistamintabletter är den vanligaste behandlingen för allergier.
Avsvällande medel
För exempelvis symtom som täppt näsa finns någonting som heter avsvällande medel, vanligtvis lindrar man bihåleinflammation med avsvällande medel – mer känt som nässpray.
Vaccination mot pollenallergi
Om du trots ovanstående läkemedel fortfarande upplever att pollenallergier tar över ditt liv, och gör det mycket jobbigt under högsäsongerna, kan du välja att göra en vaccination. Detta är något du måste fråga din läkarkontakt om – eftersom det inte passar för alla.
Vaccinationen kommer i två former: Injektion och tablett. Med tablettform kan du även vaccinera ditt barn över 5 år, medan injektioner får vänta till 12 års ålder.
Naturligt lindrande medel och husmorsknep
- Nasaleze allergy blocker
En naturlig nässpray för dig som vill blockera och motverka allergener från pollen och pälsdjur. Motverkar rinnande näsa, snuva och kliande ögon – dessutom har sprayen en snabb verkan och ihållande effekt uppåt 8 timmar. En flaska räcker i 30 dagar, så se till att beställa så du klarar dig från vår, till höst!
Nasaleze allergy blocker kostar 113:- och kan köpas här - Drop-it ögondroppar
Om du upplever större besvär just i ögonen kan du vända dig till lindrande ögondroppar med naturliga ingredienser som man hittar i den normala tårvätskan. Dropparna återfuktar dina ögon och tvättar bort damm, pollen och smuts. Produkten fungerar bra att använda tillsammans med dina linser.
Drop-it ögondroppar kostar 33.30:- och kan köpas här - Spola din näsa med vatten
Om du vet att pollennivåerna är höga, men inte har några mediciner tillgängliga, kan du spola din näsa med vatten för att få undan pollenkornen. - Använd din A-C i bilen eller i hemmet
Håll luften ren i ditt hem och i din bil under perioder där pollen är som värst, detta kommer minska din exponering och således även symtomen. - Dammsug ofta under sommarhalvåret
Precis som med A-C är det viktigt att du håller luften fräsch, detta gäller även golvet. Bor du i hus eller har dörren öppen mot balkong eller terrass? Då kan pollenkornen leta sig in och framkalla dina symtom.
När du bör kontakta en läkare
Om du använder dig av läkemedel mot din allergi och känner av biverkningar eller nya besvär bör du direkt kontakta din läkare – detta gäller även om du innan en allergibehandling tar andra mediciner.
Konsultera alltid din läkare om du är osäker på vaccination eller ovannämnda läkemedel.
Slutord
Pollen kommer alltid finnas, och tyvärr för dig med allergiska reaktioner så kan detta ha en oerhört negativ effekt på ditt liv. Ibland kan det känns jobbigt att gå ut i naturen, då man vet att symtomen är väldigt jobbiga.
Är du osäker på om du får allergiska reaktioner av pollen? Beställ hem ett test som ger dig svar på några minuter, eller gå till en allergimottagning. Det är också bra att veta vilken typ av de 9 olika pollen man faktiskt reagerar så starkt på – och trots att du inte kan stoppa pollenreaktionerna helt, är det viktigt att du lindrar dina symtom med naturliga medel, läkemedel som antihistaminer eller via en vaccination. Ingen vill ju vara täppt med rinnande ögon hela sommaren, eller hur?