BMI-räknare

BMI används för att räkna ut kroppsmassa och för att kunna placera en person i en viktkategori baserat på deras resultat. Det anses vara ett pålitligt mått för att mäta kroppsfettsnivå på majoriteten av den vuxna befolkningen. För kroppsbyggare eller gravida är BMI-värdet inte särskilt pålitligt.

Räkna ut ditt Body Mass Index med denna enkla räknare. Skriv in din vikt i kg och längd i VM i formuläret här nedan, så visas ditt BMI i resultatfältet.

Förstå ditt resultat

BMI (Body Mass Index) mäter din kroppsmassa och vikt i förhållande till din längd. Men, BMI är inte ett perfekt mått på hur hälsosam du är – det är snarare fingervisare för dig som inte motionerar, tränar eller lever en allmänt hälsosam livsstil.

Här är en film som förklarar vad BMI är, och ger några exempel på vad BMI inte berättar om din hälsa.

Det har generellt 4 viktkategorier:

KategoriBMI-värdeÅtgärd
Undervikt< 18.5Öka i vikt
Normal18.5 – 25Behåll vikt
Övervikt25 – 30Gå ned i vikt
Kraftig Övervikt> 30Gå ned i vikt

Underviktig (BMI <18.5)

Om du är underviktig kan det vara ett tecken på att du inte äter tillräckligt, eller att du har en sjukdom.

Normalvikt (BMI 18.5 – 25)

Bra jobbat, fortsätt så! Det enda du behöver göra är att behålla dina matvanor. För tips om vilka kostval som är hälsosamma eller inte kan du läsa mer under kategorin Kost och Näring.

Överviktig (BMI 25 – 30)

Det bästa sättet att gå ned i vikt är genom en kombination av att hålla en långsiktig hälsosam diet, och regelbunden motion.

Kraftig övervikt (BMI >30)

Det bästa sättet att gå ned i vikt om du är kraftigt överviktig är genom en kombination av en hälsosam diet och regelbunden motion, och i vissa fall, medicinsk hjälp. Träffa en läkare för att få personliga råd.

Beroende på ditt resultat, kan du behöva vidta åtgärder för att förhindra eller minska risken för kroniska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, eller andra hälsobesvär.

Kontakta din läkare eller dietist för att få hjälp som är skräddarsydd efter din kropp och dina behov.

Varför midjemått också är viktigt i BMI-kalkylen

att mäta omkretsen runt din midja är ett bra sätt att snabbt se om du bär på för mycket fett runt magen och bukområdet. För mycket bukfett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och stroke.

Du kan ha ett hälsosamt BMI även om du har för mycket bukfett, vilket betyder att du ligger i riskzonen för att utveckla dessa hälsoproblem.

Så mäter du midjemåttet

  1. Hitta botten av dina revben, och toppen av din höft
  2. Lägg ett måttband runt midjan mellan dessa två punkter
  3. Andas ut naturligt, och slappna av innan du tar måttet.

Oavsett vilket BMI-resultat du har, borde du försöka minska i vikt om ditt midjemått är över:

  • 94cm eller mer för män
  • 80cm eller mer för kvinnor

Du befinner dig i riskzonen och bör kontakta en läkare om ditt midjemått är:

  • 102cm eller mer för män
  • 88cm eller mer för kvinnor

Vad är BMI? En kort förklaring

BMI-kategorisering

BMI används för att räkna ut kroppsmassa och för att kunna placera en person i en viktkategori baserat på deras resultat. Det anses vara ett pålitligt mått för att mäta kroppsfettsnivå på majoriteten av den vuxna befolkningen. För kroppsbyggare eller gravida är BMI-värdet inte särskilt pålitligt.

Som enskild parameter är BMI ofullständigt eftersom det inte tar hänsyn till ålder, etnicitet, kön, eller kroppstyp i beräkningen. Men det användbart för att uppskatta om en person befinner sig i riskzonen, och om man behöver gå vidare med andra undersökningar eller tester.

Generellt brukar man dela in personer baserat på deras BMI-resultat i 4 olika viktkategorier: underviktig, normal, överviktig, och fetma. Men, WHO (World Health Organisation) använder en ännu mer detaljerad BMI-kategorisering.

Rekommendationer från World Health Organisation

Denna tabell visar WHO’s (World Health Organisation) rekommenderade kroppsvikt och BMI-nivåer för både kvinnor och män över 18 år.

KategoriBMI – kg/m2
Extremt undernärd< 16
Måttlig undervikt16 – 17
Undervikt17 – 18.5
Normal18.5 – 25
Övervikt25 – 30
Fetma klass 130 – 35
Fetma klass 235 – 40
Fetma klass 3> 40

Här nedan kan du också se en graf över de olika BMI-kategorierna, baserat på data från WHO.

FAQ

Hur räknar man ut BMI?

Du räknar ut ditt BMI genom att dividera din vikt med din längd i meter upphöjt i 2.
[Vikt] / [Längd]^2 = BMI.
Om du väger 75kg och är 182cm lång, räknar du såhär: 75/1,82^2 = 22,64

Vad är ett normalt BMI?

Ett BMI-mått mellan 18,5 och 25,9 räknas som normalt. Ett BMI under 18,5 räknas som underviktig. Ett BMI mellan 25,9 och och 29,9 räknas som överviktig, och ett BMI över 30 räknas som fetma.

Är BMI ett mått på hälsa?

BMI används som en av flera parametrar för att fastställa en persons allmänhälsa. Som ensamt mått kan det vara missvisande.

Kan alla mäta sitt BMI?

Muskelbyggare, gravida och personer under 18 kan få ett missvisande mått om de enbart räknar BMI. De kan behöva modifiera uträkningen, men annars kan alla räkna ut sitt BMI.