Hälsokalendern: Hälsosamma dagar vi firar under Januari 2020

Vad har Januari under det kommande året att erbjuda inom hälsa?

Fira in det nya året med hälsosamma dagar och våga testa något nytt!

Januari 2020 bjuder på massor av spännande dagar för ett mer hälsosamt liv. Exempelvis uppvaktar vi den veganska pizzan, och ger dig en lista på de topp 5 godaste veganska pizzorna i Stockholm!
Vi förklarar även LCHF och varför kramar är så viktiga för det psykiska, och fysiska välmåendet.

16 Januari: Internationella LCHF-Dagen

För 10 år sedan, den 16 januari 2008 publicerade svenska Socialstyrelsen sitt godkännande av LCHF-kost som behandling av diabetes typ 2 och övervikt.

I samband med detta godkännande tillägnades datumet LCHF-kosten. Temadagen blev således: Internationella LCHF-dagen!

Vi på halsosam.se vill såklart vara med och uppmärksamma denna dagen. Den mytomspunna, väldigt populära, LCHF-kosten tycks vara här för att stanna!

Vad är egentligen LCHF-KOST?

Kostens namn står för “Low Carb, High Fat” och bygger på att äta mindre kolhydrater och mer fett. Mer fett? Ja. Det kanske låter konstigt, men det är viktigt att förstå att det ska komma från naturliga proteinkällor som fisk och kött, men även smör och extra fet grädde.

Anna Karlsson, dietist från Sveriges vårdguide, 1177, har i en populär fråga om LCHF svarat följande:

”Studier har visat att dieter med en låg andel kolhydrater ger en snabbare viktnedgång i början jämfört med om du äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna.”

Och: ”Eftersom det inte finns några långtidsstudier av LCHF är det inte känt hur kosten påverkar hälsan på längre sikt.”

21 Januari: Kramens dag

Men, vad har kramar egentligen att göra med att vara Hälsosam?

Jo – vi vill självklart uppmärksamma denna dagen som ett litet, positivt steg framåt för den psykiska ohälsan i världen. En kram kan göra stor skillnad rent psykiskt, men även för vår fysiska hälsa!

Krama dig till stabilt blodtryck och puls: Studier visar att en kram längre än 20 sekunder ger väldigt positiva effekter på kroppen. Forskare utfärdade en studie där 200 vuxna fördelades i två grupper.

 • Den första gruppen höll handen i tio minuter följt av en kram.
 • Den andra gruppen satt tysta i tio minuter och tjugo sekunder.

Den första gruppen visade mer positiva blodtrycksnivåer och puls, än grupp två. Forskningen menar alltså på att kramar och närhet inte bara hjälper det psykiska, utan har en direkt positiv påverkan på det fysiska välmåendet!

Varför firar vi kramens dag?

Det var Kevin Zaborney, ambassadör för Hugs och kreativ entreprenör, som skapade dagen år 1986. Detta för att uppmana folk att ge mer kärlek till nära och kära – samt att lyfta kramens innebörd och effekt. Vi mår helt enkelt bättre av beröring.

29 Januari: Veganpizza-dagen

Självklart ska vi fira Veganpizza-dagen. Vi behöver alla äta mer veganskt och varför inte börja en dag som denna? Det är ju helt perfekt. Börja smått och skala upp. För att hjälpa dig vara delaktig denna dag (Som är självförklarande) kommer här en lista på topp 5 bästa restaurangerna för Veganpizzor i Stockholm!

Topp 5 Bästa Veganpizzor I Stockholm:

 • Omnipollos Hatt
  Hökens Gata 1A – Söder
 • 800 Grader
  Sigtunagatan 17 – Vasastan
 • Feca
  Torkel Knutssonsgatan 35 – Söder
 • O’ Mamma Mia
  Kungstensgatan 62 – Vasastan
 • Bistro Bananas
  Skånegatan 47 – Söder

Vi utnämner de Södra delarna av Stockholm city som den veganpizza-tätaste delen av stan. Vasastan en klar tvåa! Hänger du här har du säkert redan koll – annars uppmanar vi dig verkligen att springa förbi och testa en, dagen till ära.

Mer veganskt åt folket!

Spana in vår Hälsokalender för Februari 2020! Håll utkik i slutet av Januari.