Solskyddsfaktor: Vilken ska man välja?

Sommaren 2020 blir annorlunda för de flesta – detta på grund av restriktionerna som Covid-19 medför. Trots att vi inte får resa i samma utsträckning som föregående år, kommer solexponeringen vara hög och vi kommer självklart vilja njuta av vädret som Sverige har att erbjuda.

Många tycks tro att den svenska solen inte är stark nog för ett solskydd att vara nödvändigt, och väljer därför inget eller en mycket låg SPF (Sun protection factor) trots en heldag på stranden, båten eller ute på gatorna i stan.

I detta inlägg guidar vi dig som vill välja rätt solskyddsfaktor för rätt ändamål.

Vad betyder filtren som finns i solskydd?

Solkrämer som säljs på apotek och som är godkända att använda måste innehålla filter som skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Det finns markeringar för detta som gör valet väldigt enkelt när man ska inhandla korrekt solskyddsfaktor.

Vad är UVA-strålning?

UVA-strålningen är majoriteten av strålning som kommer från solen, eller om du ligger i ett solarium. Solarium har dessutom en mycket högre andel UVA, jämfört med vad solen har. Strålningen är minst energirik – men är strålningen som gör pigmentet mörkt.

Strålningen tränger djupt in i huden vilket gör att den kan åldras tidigare och skapa rynkor. I värsta fall efter hög exponering – cancer. Huden åldras tidigare och skapar rynkor eftersom strålningen dels drar ner på D-vitaminet i kroppen och torkar dessutom ut huden.

Om en solskyddsprodukt har ett godkänt skydd för UVA-strålning märks detta med följande symbol.

Tips: Du kan själv titta efter UVA-märkningen på solskyddsprodukter HÄR (länk till nätapotek)

Vad är UVB-strålning?

UVB-strålningen är betydligt mer energirik än UVA-strålning, och dess skadliga strålar av UV filtreras bort och begränsas till stor del av ozonskiktet.

Samtidigt är det UVB-strålningen som gör att vi bränner oss i huden – detta orsakar dessutom att huden blir tidigare föråldrad och kan även orsaka hudcancer.

Till skillnad från UVA-strålningen så startar den en produktion av D-vitamin, och producerar även celler i huden som gör huden tjockare. Vi får även ökat pigment av strålningen.

Om en solskyddsprodukt har ett godkänt skydd för UVB-strålning märks detta med följande symbol.

Tips: Du kan själv titta efter UVB-märkningen på solskyddsprodukter HÄR (länk till nätapotek)

Hur väljer jag rätt styrka?

Solskyddsprodukterna är märkta med SPF, vilket är en indikation på hur länge du kan vistas i solen utan att bli bränd. Ett enkelt räkneexempel är att multiplicera tiden det tar för din hud att bli aningen röd och öm vid solexponering utan solskyddsfaktor, med skyddssiffran.

Följande gradering av SPF-styrkor har hämtats från Läkemedelsverket.

  • Lågt skydd: SPF mellan 6-10
  • Medelhögt skydd: SPF 15-25
  • Högt skydd: SPF 30-50
  • Mycket högt skydd: SPF 50+

Du kan även göra en uppskattning på vilken styrka du bör använda genom att följa UV-index, som du kan hitta hos bland annat SMHI eller andra väderkanaler.

Följande graf och nedan rekommendation för skydd kontra UV-index är hämtat från Strålsäkerhetsmyndigheten och SMHI.

  • När UV-index är lågt, 1–2, är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd.
  • När UV-index är medelhögt, 3–5 (vanligtvis på vår och försommar i Sverige), kan solkänsliga personer vara i solen i cirka en halvtimme innan de bör skydda sig mot solen. Bästa sättet att skydda sig är att uppsöka skugga, eller ta på mer kläder och en solhatt.
  • Vid höga värden, 6–7, bör ljuskänsliga personer skydda sig redan efter cirka 20–30 minuter.

Börja med en SPF 30 om du känner dig osäker. Blir din hud öm och röd bör du välja ett SPF 50.

Halsosam tipsar: Nivea Sun Protect & Dry Touch Spray SPF30 200 ml

  • Torr i konsistensen och kladdar därför ingenting
  • Lämnar inga vita märken på huden
  • Torkar väldigt snabbt

Pris: 125:- och fri frakt med leverans inom 1-2 arbetsdagar (länk)

Klicka på bilden för att köpa produkten.

Hur väljer jag rätt styrka för mitt barn?

Många är rädda för att exponera sitt barn för solen – och faktum är att barn under ett år inte bör utsättas för direkt solljus, speciellt inte mellan lunch till tidig eftermiddag då solen är som absolut starkast.

Vad gäller hudcancer hos barn är det mycket ovanligt, men att ständigt bränna sig som liten kan öka risken för hudcancer i ett senare skede.

Du bör alltid välja ett solskydd om minst 30 SPF eller högre för ditt barn – oavsett UV-index eller hur länge ni planerar att vara i solen. Smörj in ditt barn varje till var tredje timme, och alltid efter ett dopp i vattnet.

Barn som är över ett år bör, precis som för barn under ett år, inte få alltför stor exponering av solstrålar – men det är självklart inte farligt om det görs i rätt mängd. Barn vill bada, leka i sanden och springa runt – och självklart ska vi låta dem göra det! Var därför noga med att smörja in ditt barn med 30 SPF eller högre en timme innan solexponeringen, bad eller lek i sanden.

Här är några punkter du kan följa för att underlätta en dag i solen med barn:

  • Låt ditt barn bära tunna kläder som täcker hela kroppen
  • Smörj in ditt barn efter varje gång de badat
  • Smörj ditt barn en gång i timmen – var tredje timme för bästa effekt
  • Använd en solhatt
  • Sätt upp ett heltäckande parasoll för skugga
  • Skydda ditt barns ögon med solglasögon, keps eller hatt
  • Köp en UV-dräkt

Bamses solskydd med SPF 50 är extra vattenresistent och agerar snabbt – och har dessutom en väldigt rolig design för ditt barn! Det perfekta valet för en dag vid vattnet. Självklart oparfymerad.

Solkrämen kostar endast 109:- och kan köpas på Apohem via denna länk
Du får gratis frakt och leverans inom 1-2 dagar.

Klicka på bilden för att köpa produkten.

Derma Sun Kids Sollotion Spf 30 200 ml är också extra vattenresistent, oparfymerad och tränger snabbt in i huden

Solkrämen kostar endast 112:- och kan köpas på Apohem via denna länk

Du får gratis frakt och leverans inom 1-2 dagar.

Klicka på bilden för att köpa produkten.

Hur mycket bör jag använda, och vilken typ?

Vi ser alla olika ut och är dessutom olika tåliga eller mindre tåliga för solexponeringen – därför är en exakt mängd en svår rekommendation. Du bör applicera solkrämen så du känner att den ger ett märkbart lager på huden.

Det kan vara bra att applicera ännu ett extra lager på näsan, ovanför bröstet och i nacken om du planerar att sola, bada eller ta en promenad utan skugga eller solhatt.

Bör jag anpassa mängd och skyddsfaktor baserat på hudfärg?

Oavsett om du har en väldigt ljus, eller mer pigmenterad hy, behöver du skydda dig från solens strålar. Du som har en väldigt ljus hy löper större risk att bränna dig och utveckla pigmentfläckar, men det behöver inte betyda att du ska gömma dig från solen helt – och vice versa.

Vi rekommenderar att du följer räkneexemplet samt, baserat på vart du befinner dig och hur högt UV-indexet står, alltid använder en tillräckligt skyddande produkt oavsett vad du ska göra under de soliga dagarna.

Bada med solskyddsfaktor?

När du badar så reflekterar havet UV-strålarna och dessutom gör vattnet det bra mycket djupare än vad man kan tro. I dagsläget är nästan alla solskyddande produkter vattentäta, men läs gärna en extra gång på förpackningen så du väljer rätt produkt.

Tips: Smörj in dig 30-45 minuter innan du planerar att bada för bästa effekt.

Mousse, kräm eller spray: Vilken typ är bäst?

Faktum är att alla utgör samma typ av skydd och det blir därför en preferensfråga. Det kan kännas enklare att använda en spray på dig som vuxen, medan en mer färgad mousse kan göra det enkelt att hitta områden på kroppen som du missat smörja.

Det är alltså viktigare att välja rätt SPF, än konsistens – eftersom de fungerar på samma sätt.

Du hittar de bästa solskyddsprodukterna inom Mousse, kräm och spray på nätapoteket Apohem – du får dessutom gratis leverans inom 1-2 arbetsdagar (länk)

Lycka till, njut av solen och ha en fantastisk sommar!

Denna artikel är inte sponsrad av Apohem. Länkarna är Affiliatelänkar vilket gör att Halsosam kan tjäna en liten provision när du handlar en produkt via vår länk.