E-cigaretter, eller vapes, blir allt vanligare bland unga världen över. Juul, världens största leverantör av e-cigaretter, är just nu värderat till 38 miljarder dollar efter ett gigantiskt uppköp. CBS (Amerikansk nyhetskanal) rapporterar att efter investeringen från ett av världens största tobaksföretag, är leverantören mer värdefull än företagsgiganter som Ford, Delta Airlines eller Target.
Men är det verkligen så mycket bättre med e-cigaretter än att röka vanliga cigaretter?
I detta inlägg har vi har sammanställt information från leverantörer och läkare. Som du snart kommer upptäcka, finns det mycket vi ännu inte känner till om E-cigaretternas effekt på hälsan.
Det ska tilläggas att e-cigaretter, och fenomenet i sig, är väldigt ungt. Därmed även forskningen, av uppenbara skäl.
Några av frågorna som du får svar på:
- Vad är skillnaden mellan E-cigaretter och vanliga tobakscigaretter?
- Finns det farliga ämnen i E-cigaretter?
- Har unga människor under 18 år dött från E-cigaretter?
Men först, låt oss ta ett steg tillbaka och börja från början.
Bakgrund: Tobak och E-cigaretter
Det fanns en tid då tobak ansågs vara ett läkemedel – faktiskt ett ganska kraftfullt sådant.
Upptäcktsresande sjömän tog med sig Indianernas vana att tugga och röka tobak, från Syd- och Nordamerika, hem till Europa. Det ansågs vara en mirakelmedicin som lovades kunna läka öppna sår, minska slem i hjärta och huvud, samt bota kronisk hosta och tarmsjukdomar.
Det var faktiskt inte så längesedan som cigaretter ansågs vara såpass hälsofarliga som man anser att de är idag. Även om du är född mellan 1985-1995 kanske du till och med fick gå till närmsta matbutik med en handskriven lapp från en förälder, och själv köpa cigaretter (även fast du bara var 12 år gammal).
Och du har säkert varit på en julmiddag, där en uppenbart påverkad släkting tänder en cigarr, talar om hur läkare förr i tiden brukade skriva ut cigaretter åt patienter. En klassiker att nämna för att, i festens anda, skoja bort någon som motsätter sig rökandet. Under en viss tid var det så. Läkare röker Camel, hette det. Läskigt, men sant.
Men som tur är har vi kommit en lång väg sedan dess. Vad vi får hoppas på är dels klokare läkare och fortsatt enastående arbete inom forskning med hjälp av teknikens underbara instrument.
För trots all information som numera finns tillgänglig fortsätter folk att röka – väl medvetna om skadorna som tillkommer.
Men hur är det egentligen med e-cigaretter, också kallat vapes, egentligen?
Du kan se dem på stan, du känner lukten av jordgubbsrök eller annan godisliknande doft, och har säkerligen gått in i den kemiska nikotindimman som under de senaste åren har kallats för anti-cigaretten, eller den absolut bästa vägen till rökavvänjning. Marknaden som blivit väldigt populär inom E-handel och som fysiska butiker, florerar onekligen ordentligt.
Går man in i en butik i exempelvis lokala Stockholm möts man oftast av en, vilket är skrämmande, väldigt blandad målgrupp. Man ser yngre pojkar och flickor, med en skolryggsäck hängandes över ena axeln, mammor med unga barn, affärsmän, även äldre som tror sig hittat guldet som får de att leva några extra hälsosamma år – men är det verkligen så enkelt?
En enkel googling visar att den mest sålda smaken av den vätska som används för vaping, ofta kallad E-liquid (innehåller nikoton) är: Yummy Strawberry. Detta enligt tidsskriften och recensionssajten Vapingdaily. Att röken, som enligt leverantörerna är helt ofarlig, (ej baserat på forskning, ej bevisat) luktar godis eller som den sötaste av parfymer är ännu ett varningstecken då det lockar den yngre målgruppen allt mer.
Istället för en skadlig tobaksrök, är det endast godis och söta smaker man hör om. Det tycks också vara den generella uppfattningen. Att man dessutom ser butikerna fyllda av föräldrar – ja, det talar ju knappast till motsatsen för en ung skolelev.
Hur påverkas kroppen av nikotin?
- Hjärtfrekvensen ökar
- Blodtryck och ämnesomsättningen stiger kraftigt.
- Försämrad kondition
- Ger en belönande effekt som hjärnan tolkar väldigt positivt (Och vill ha mer utav)
Vad är skillnaden mellan en cigarett och en E-cigarett?
Är skadligheten ens mätbar mot tobaksindustrin och de klassiska cigaretterna från märken som just Camel, eller Marlboro? Det kommer du snart upptäcka.
Inledningsvis är det viktigt att förstå vad som skiljer en E-cigarett från en vanlig cigarett.
Philip Morris International är ett av världens största tobaksföretag med produkter som Marlboro, L&M och Chesterfield. De gör just nu en storsatsning för att utesluta tobak i sina produkter (Ja, du läste rätt) och beskriver E-cigaretter som ett mindre farligt alternativ. På deras hemsida förklaras skillnaden på E-cigaretter och vanliga cigaretter enligt följande:
”Den största skillnaden är egenskaperna som finns i aerosolgasen som man inhalerar vid rökning. (Aerosol består av små partiklar som är finfördelade i en gas, både fasta och flytande, och finns i bla luftföroreningar och brandrök).”
När man inhalerar från en cigarett andas man in rök (innehållande aerosol) som produceras av den brinnande tobaken (glöden).
E-cigaretter däremot, använder en ”rökfri” teknik som istället bildar en ånga som inhaleras vid användning. Enligt Philip Morris innehåller ångan betydligt mindre farliga kemikalier än cigaretter. De ger dock ingen fortsatt förklaring till varför.
Men å andra sidan, storbolagen och speciellt inom tobaksindustrin, har väl aldrig ljugit förut?
När tobaken bränns i en vanlig cigarett frigörs över 6000 kemikalier (nikotin och smak exkluderat). Forskning visar att 1% av dessa kemikalierna har bevisade skadliga effekter som lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Två av många förödande bieffekter från rökning.
Hälsoeffekterna från aerosolgasen som finns i E-cigaretterna är fortfarande okända, men hos Centers of Disease Control i USA pågår en omfattande undersökning och forskning för att hitta sanningen. Vi ställer oss då frågan; om det då finns 6000 skadliga kemikalier som en vanlig cigarett producerar…
…hur mycket kan man egentligen lita på citatet ”E-cigaretter innehåller betydligt mindre farliga kemikalier än cigaretter”? Ett citat som dessutom kommer från en av världens största producenter av cigaretter? Vi vet att läkarna skrev ut cigaretter som en medicin under 1900-talet, vilket visade sig vara helt fel, ska vi då lita blint på leverantörer inom en av de mest blomstrande, snabbast expanderade, marknaderna just nu?
Har den ökade försäljningen och vår tro på att E-cigaretter är varje rökares hälsosamma utväg, lurat oss på nytt? Vi ställer oss frågan – är historien på väg att upprepa sig?
Vilka hälsorisker finns med E-cigaretter?
Karolinska institutet har sedan länge utfärdat en riskvarning mot E-cigaretter. Oron är dessutom förhöjd eftersom användarna är unga…
För unga.
Forskning från Magnus Lundbäck, läkare, har visat att det som just nu blomstrar på marknaden och anses vara en leksak, och som annonseras ut som rökavvänjning, har allvarliga konsekvenser.
Ord från Magnus Lundbäck (Fr. Medicinsk vetenskap nr 3 – 2019)
Intervjun är omskriven i summeringssyfte och publicerades i original och i sin helhet på Medicinsk Vetenskap nr 3 – 2019.
Vanlig rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar kraftigt. Vad gäller för E-cigaretter?
”När människan exponerades för E-cigaretter såg vi att kärlstyvheten ökade tillfälligt, och produktionen av EPC-celler (uppgift att reparera kärl) ökade kraftigt. Detta kan tyda på kärlretning eller kärlskada.”
Är det bara nikotinet i E-cigaretten som är farlig?
”När vi gjorde en analys av e-cigarettångan såg vi att den innehöll många skadliga partiklar men även vissa nivåer av så kallade polycykliska aromatiska kolväten, som kan ha potentiellt cancerframkallande effekter.”
(Hälsosam kommentar) Vi har lärt oss att en läkare och forskare från ett av Europas mest väletablerade och respekterade sjukhus (Karolinska) påvisar potentiellt cancerframkallande effekter från E-cigarettens ånga. Philip Morris International, ett vinstdrivande bolag inom tobakindustrin, säger att ångan innehåller betydligt färre farliga kemikalier, men väljer att inte nämna att forskning har påvisat cancer som bieffekt.
Börjar man ana ett mönster?
Är E-cigaretter bättre än vanliga cigaretter?
”Jämfört med vanliga cigaretter är E-cigaretter troligtvis mindre farligt. Inom tobaksindustrin anser man att e-cigaretter ska användas som rökavvänjning. Vår forskning tyder på att de flesta som ska sluta röka snarare landar i att använda både tobak och e-cigaretter.”
(Hälsosam kommentar) Philip Morris säljer produkter (E-cig) för att avvänja vanligt rökande. Byta ut det. E-cigaretter räddar! Forskningen tyder på att den vägen oftast slutar i en dubbelkonsumtion av produkter. Produkter också tillhandahållet av Philip Morris.
Vi anar ett mönster.
Kan e-cigaretter leda till värre beroenden?
”Det är nikotinet som är beroendeframkallande, rädslan ligger i att e-cigaretter kan fungera som en inkörsport till tobakscigaretter.”
Slut på intervjusummeringen.
Vad du bör tänka på innan du använder E-cigaretter, eller är förälder till en tonåring som gör.
Som intervjun med Magnus påvisar är det en ung målgrupp som drabbas. En snabb vända på stan, säg en vardag vid lunchtid, ger snabbt underlag till det citatet. Det är även youtube-videos som blir virala där unga (ofta män) gör former som cirklar och konsttricks med den tunga röken, ursäkta, ångan – som E-cigaretter producerar.
Magnus, läkaren från Karolinska, berättar att det potentiellt kan innehålla cancerframkallande ämnen. Forskning visar på att läsk som Pepsi max och Cola Zero också innehåller, eller kan innehålla, cancerframkallande ämnen.
Så, hur strängt ska man egentligen ställa sig mot E-cigaretter?
Den Amerikanska regeringens arbete för att motverka droganvändning (främst bland unga) har gjort en studie som visar att det kanske inte är den tekniska cigaretten i sig som är farozonen, utan snarare vad det leder till. Tonåringar är enligt studien mer benägna att använda e-cigaretter än tobaksbaserade cigaretter.
Skrämmande fakta sett till vad vi nu vet om användning, visar allt yngre målgrupper än vad man kan tro:
- 9.5% av tonåringar i åttondeklass väljer E-cigaretter, medan 3.6% väljer tobaksbaserade.
- 14% väljer E-cigaretter i tiondeklass, medan 6.3% väljer tobaksbaserade.
- 16.2% av de som påbörjat gymnasiet säger att de hellre använder E-cigaretter, medan 11.4% väljer tobaksbaserade.
Det är skrämmande statistik och ökningen sker drastiskt i samband med äldre åldrar. Www.Drugabuse.gov menar på att detta är en produkt av E-cigaretten som inkörsport till tobak och vanliga cigaretter.
- Studien fortsätter påvisa att 30.7% av E-cigarettanvändare börjar röka vanliga cigaretter med tobak inom 6 månader.
- Bland användare säger 13.7% att de helt enkelt inte har någon aning om vad E-cigaretter innehåller, medan 13.2% svarar nikotin som enda, potentiellt farliga, ämne.
En enkel förklaring till den eskalerade E-rökningen bland unga sägs vara den aggressiva marknadsföringen, och 70% av tonåringar säger sig konsumera eller se annonsering och annan typ av marknadsföring för märken som Juul (Marknadsledande E-cigaretter, i skrivande stund uppköpta av Philip Morris för flera miljarder dollar) dagligen.
Det är en bransch svår att tyda, som tobaksindustrin tenderat att vara sedan start. Man kapitaliserar medan forskningen är vag, ung och inte kan ge några lagstiftande svar. Det läggs omfattande resurser på att marknadsföra sig aggressivt, samtidigt som man backar för att prata om de potentiellt förödande konsekvenserna som även medföljer vid vanlig rökning – då det idag fortfarande anses vara spekulationer och sannolikhet (Läs med hård betoning på spekulationer, om du är inom tobaksindustrin)
Har någon dött av E-cigaretter?
I skrivande stund har ca 33 personer dött från lungsjukdomar direktrelaterade till användning av E-cigaretter.
En otroligt skrämmande nyhet informerar om en 17-åring som dött av vaping. 80% av dödsfallen har inträffat i åldrarna 35 och nedåt, skriver Livescience i sin forskningsrapport.
Varför och hur dör man från E-cigaretter?
Ledande forskare och läkare inom området anser att man utsätts för farliga kemikaliska ämnen, men att det fortfarande är oklart vilka specifika ämnen det handlar om, eller vad det är som kan vara dödligt. Detta har lett till att just företaget Juul slutat sälja smaksatta E-liquids hos återförsäljare och på hemsidan, efter negativt pådrag från medier och Donald Trump.
Men när forskare anser att nikotinet i sig, inte smaksättningen, är det som är mest riskabelt – Är det inte då bara en enkel manöver för företag som Philip Morris (Juul) att fortsätta sälja sina andra produkter och framstå som ”the good guys” i media?
I ett försök till konkreta, forskningsbaserade svar, anser vi att forskningen och leverantörernas information är otillräcklig för en slutgiltig, rättvis slutsats att dras.
Men, sett till dagens studier, så bör man inte exponera yngre personer i sin omgivning för E-cigaretter då det i stor utsträckning kan leda till rökning av tobaksbaserade sådana. Även till en lättsammare syn på rökning som något gott (Som exempelvis Yummy Liquid) istället för något oerhört skadligt. Man bör även vara varsam på de dödsfallen som läkarna tror har direktkoppling till e-cigaretternas innehåll.
E-cigaretterna verkar ju uppenbart bättre än sin elake tvilling, tobaksfyllda cigaretten, hittills.
Om än i vilken grad består oklart, vet vi åtminstone att två bevisade ämnen i bränd tobak som leder till hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer ännu inte hittats i den vätska man fyller sin E-cigarett med…
/Hälsosam.se