gravidmage

De bästa Omega-3-tillskotten för gravida

Om du är gravid så behöver du extra mycket Omega-3. Eftersom vissa fiskar kan innehålla hälsofarliga ämnen föredrar många gravida att ta ett Omega-3-tillskott. Om du är gravid och är vegan så är omega-3 i tillskottsform också ett enkelt sätt att få i dig de näringsämnen både du och ditt barn behöver extra mycket av.

Omega-3 är viktigt för gravida eftersom fetterna som Omega-3 innehåller bidrar till att ditt barn utvecklas som det ska.

Omega-3 är nödvändigt för att kroppen ska kunna balansera produktionen av en hormonliknande substans som heter prostaglandiner.

Prostaglandierna hjälper till att reglera många viktiga funktioner i kroppen inklusive blodtryck, kroppens svar på inflammation, njurfunktion och produktionen av andra hormoner. 

Omega-3 är alltså inte bara viktigt för dig som är gravid, utan även för ditt barns utveckling. 

Dels har studier visat att det är kritiskt för ett fosters tidiga utveckling, både för barnets hjärna och syn. Fettsyrorna i Omega-3 används även av din kropp efter graviditeten, men då för att producera bröstmjölk. 

Brist på Omega-3 kan även öka risken för depression både under och efter graviditeten. 

Säkerhetsråd: Att äta fisk under graviditet
Fisk är både gott och nyttigt– även för gravida. Det innehåller D-vitamin, omega-3 och jod – näring som inte finns i så mycket annan mat och som är extra viktig för dig som är gravid. 

De vanligaste fiskarna är säkra att äta, men vissa kan innehålla miljögifter eller den skadliga bakterien listeria. Därför kan det vara bra att ha koll på vilken fisk som är OK, och vilken du bör undvika.

Fiskar du bör undvika som gravid

Här är de fiskar du bör undvika helt, eller äta max 2-3 gånger per år sammanlagt.

1. Fiskar som kan innehålla kvicksilver:

Dessa fiskar kan du äta max 2-3 gånger per år, sammanlagt.

Abborre
Gös
Gädda
Stor hälleflundra
Havskatt
Lake
Marulk
Svärdfisk
Tonfisk
Ål

2. Fiskar som kan innehålla dioxiner och PCB

Det finns även fisk som du bör undvika helt, särskilt om du är gravid. Dessa fiskar kan innehålla dioxiner och PCB som är mycket hälsofarliga miljögifter. 

Här är de fiskar som är kända för att innehålla dioxiner och PCB. :

BildFiskUndvik om fångad i
Lax och öringÖstersjön, Bottniska viken, Vänern, Vättern
RödingVättern
SikVänern, Vättern
Strömming/sillÖstersjön, Bottniska viken

Dessa fiskar bör du undvika helt som gravid.

Resultat från olika epidemiologiska studier på människor visar att både foster i magen och nyfödda spädbarn kan skadas om de utsätts för höga mängder dioxiner och PCB. För pojkar kan det bland annat påverka deras spermiekvalitet i vuxen ålder. 

Det finns även andra studier som antyder att foster i magen som utsätts för dioxiner och PCB kan få sämre hormonnivåer vid födseln, ovanligt hög eller låg födelsevikt, sämre motorisk och kognitiv utveckling samt en dålig tandemalj.

Dioxiner och PCB lagras i kroppen under hela livet. 

Foster och spädbarn är extra känsliga för dessa gifter eftersom de utvecklas och deras kroppar kan inte ta hand om gifterna. För barn, ungdomar och den som försöker bli gravid är det viktigt att få i sig så lite dioxiner och PCB, eftersom det lagras i kroppen och förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. 

Ett alternativ till fisk för dig som är gravid

Det är inte farligt att äta fisk som gravid, om du väljer rätt fisk. Men om du känner dig osäker så är ett bra Omega 3-tillskott ett bra alternativ (även ett kosttillskott inte bör ses som en ersättning för fisk). 

Det bästa med Omega-3 som kosttillskott är att det inte spelar någon roll var fisken kommer från eftersom framställningsprocessen får bort alla hälsofarliga ämnen.

De bästa Omega 3-tillskotten för gravida 

Här är en lista över de bästa Omega 3-tillskotten för dig som är gravid. Vi har enbart valt ut produkter som är kvalitetskontrollerade av ett apotek, och har även med alternativ till vanlig Omega 3 som passar för dig som är vegan eller vegetarian..

Innan och under graviditet

Pharbio Gravid Omega-3 

 • Skräddarsydd formula för gravida
 • Bra för dig som planerar graviditet
 • Folsyra, Omega-3, DHA och Vitamin D
 • Ger inte dålig andedräkt
 • Kvalitetskontrollerad av Apoteket

Pharbio Gravid Omega-3 är ett skräddarsytt tillskott för dig som är, eller planerar att bl,i gravid. Den innehåller de tre rekommenderade näringsämnena Omega-3, folsyra och D-vitamin. Pharbio Gravid Omega-3 har ett högt innehåll av omega-3-fettsyran DHA som behövs för normal utveckling av fostrets hjärna och synen.

Kapslarna har även en ”anti-reflux coating” som gör att kapslarna löses upp i tarmen och inte magen, för att undvika uppstötningar och dålig andedräkt. 

För veganer och vegetarianer

Du behöver inte äta fiskbaserade tillskott om du är gravid och är vegetarian eller vegan. Det finns Omega-3-tillskott som framställs av alger. De är lika bra som andra Omega-3-tillskott, men priset är aningen dyrare pga framställningsprocessen. 

Simris® Algae Omega-3 for Mothers

 • Gjord på 100% svenskodlade alger under kontrollerade förhållanden
 • Certifierad av Vegan Society och Svensk Egenvård
 • För gravida som inte äter fisk eller är veganer
 • Gjort på samma alger som fisken äter och får sin Omega-3 från
 • Kvalitetskontrollerad av Apoteket

Simris® Alg är en svenskt pionjär som odlar och framställer olika produkter från alger. Algae Omega-3 for Mothers är ett 100% växtbaserat Omega-3-tillskott för gravida och ammande mammor. 

Det innehåller höga mängder DHA som bidrar till normal utveckling av hjärna och syn hos foster och spädbarn. 

Simris® Algae Omega-3 for Mothers framställs av samma alger som fiskarna äter och som de får sin Omega-3 från. Det innehåller med andra ord exakt samma fettysror som vanlig fiskolja, och är precis lika nyttig som ett traditionellt Omega-3-tillskott.

Produkten i sig är av högsta kvalitet. Algerna odlas i slutna system och bidrar inte till utfiskning av världshaven.

Efter graviditeten och för ammande mödrar

MorDHA

 • Höga mängder DHA och EPA
 • Hjälper barnets hjärna och ögon att utvecklas
 • 480mg DHA per kapsel
 • Kvalitetskontrollerad av Apoteket

MorDHA är ett kosttillskott för gravida som fyller på fettsyrorna EPA och DHA, då kroppen inte själv kan bilda dem. MorDHA har ett extra högt innehåll av DHA, 480 mg per kapsel, och passar gravida eftersom DHA är en fettsyra som bidrar till normal utveckling av fostrets hjärna och ögon.  

VeganDHA

 • Höga mängder DHA och EPA
 • Hjälper barnets hjärna och ögon att utvecklas
 • Kvalitetskontrollerad av Apoteket

VeganDHA är en algolja innehåller extra mycket DHA som särskilt passar ammande mödrar. DHA hjälper till att främja utvecklingen av hjärnan och synen. VeganDHA är gjord på algolja, och därför helt vegetabilisk, vilket är perfekt eftersom den inte bidrar till utfiskningen av världshaven.

Exit mobile version