Räkna ut hur mycket vatten du behöver dricka

Räkna ut hur mycket vatten du behöver dricka per dag med denna enkla kalkylator. Skriv in din vikt i kg och se hur mycket vatten du borde dricka i förhållande till din vikt.

säkerhet Säkert formulär! Inga uppgifter sparas eller lagras.

Resultatet är en uppskattning och visar hur mycket vatten du bör få i dig totalt via både mat och dryck. Ditt vattenbehov är olika från dag till dag och varierar beroende på utetemperatur, ansträngning och hälsostatus.

Tips: Hur du får i dig tillräckligt med vatten

Oftast kan du få i dig tillräckligt med vatten genom att dricka när du är törstig, och äta när du är hungrig.

Men under varma dagar, vid större ansträngning eller när du reser kan du behöva hålla bättre koll på ditt vattenintag.

Här är några tips som kan hjälpa dig få i dig tillräckligt med vatten:

Ha med dig en egen vattenflaska, helst ska i glas eller rostfritt stål. Rostfria vattenflaskor håller även ditt vatten kallt i flera timmar, även om det är varmt ute.

Här är några bra vattenflaskor:

Klean Kanteen, 800mlKöp här
209kr

Fokusera på vätska. Vatten är inte det enda du behöver dricka för att återfuktar kroppen. Även mjölk, te, och buljong är bra vätskekällor.

Skippa socker och sötningsmedel. Även om du kan få i dig vätska från läsk, saft och juice så innehåller de onödigt många kalorier. Vatten släcker törsten bäst, och det är för det mesta det bästa alternativet.

Drick vatten när du äter ute. Drick ett glas vatten istället för att beställa in en läsk eller annan dryck. Dels sparar du lite pengar, och du sänker kaloriinnehållet på din måltid också.

Smaksätt vattnet genom att lägga i några hallon, eller klämma i lite citronjuice.

Om du tränar eller anstränger dig mycket, drick gärna en sportdryck med elektrolyter för att ersätta det du förlorar när du svettas.

Vätskebehov för barn och vuxna

Ålder och könTotalt (via mat och dryck)Genom dryck
Barn 0–8 år0,9 – 1,5 liter0,7 – 1 liter
Barn 9–13 år1,5 – 1,7 liter0,7 – 1 liter
Barn 14–18 år2 – 2,3 liter1 liter
Män 19+ 2,5 – 3 liter1 – 2 liter
Kvinnor 19+1,8 – 2,1 liter1 – 1,5 liter
Gravida2 – 2,3 liter1 – 2 liter
Ammande kvinnor2,5 – 3 liter1,5 – 2,5 liter

Enligt Livsmedelsverket bör du dricka runt 1 – 1,5 liter vatten om dagen om du är vuxen (över 18 år). Men, det är viktigt att inte dricka för mycket vatten eftersom maten du äter också innehåller vatten.

– Än idag finns inga belägg för att friska vuxna människor skulle behöva tänka på att de dricker för lite, vi är sällan undervätskade under normala omständigheter, enligt Mats Rundgren, tidigare universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

Varför vi behöver vatten

Vatten behövs i det mesta som kroppen gör varje dag. Utan tillräckligt med vatten kan varken din kropp eller dina organ fungera som de ska.

Vatten hjälper kroppen att:

  • Hålla en normal temperatur
  • ”smörja” och stötdämpa lederna
  • Skydda ryggraden och andra vävnader
  • Forsla ut slagg och överskottsvätska genom urinen

Vatten hjälper även huden att se ung och fräsch ut, och när du får i dig tillräckligt med vatten så återfuktar du den från insidan.

Eftersom vatten också innehåller 0 kalorier kan det vara ett bra verktyg för viktkontroll. Om du tar ett glas vatten innan varje måltid så kan du minska hungerkänslan, och således äta lite mindre portioner.

Enkelt sätt att upptäcka vätskebrist

Ett av de enklaste sätten att upptäcka mildare vätskebrist är genom att titta på din urinfärg.

Om ditt urin är ljust, med en grönaktig eller gulaktig ton, tyder det på att du har fått i dig bra med vatten.

Mörkare urin, med en gulaktig eller brunaktig ton, tyder på en mild vätskebrist.

Om du har svårt vätskebrist är ditt urin väldigt mörkt och nästan tefärgat, men vid det laget har fler allvarliga symptom hunnit uppstå.

Färgen på ditt urin kan variera beroende på maten du äter. Sparris, blåbär, rödbetor och vissa bönor (svarta och bruna) kan ge en mörkare färg på urinen utan att det behöver tyda på att du har vätskebrist.

Vatten i mat

Du får i dig upp till 20% av all vätska genom maten du äter.

Hur mycket vatten behöver jag dricka per dag?

Det beror på dina personliga förutsättningar, vädret, och din dagliga aktivitetsnivå. En bra tumregel är att försöka dricka minst 1-1,5l varje dag.

Behöver jag dricka mer när det är varmt?

Ja, när det är varmt ute behöver du dricka mer än vanligt för att ersätta salterna i kroppen du svettas ut.

Kan jag dricka för mycket vatten?

Ja, om du dricker för mycket vatten kan du bli vattenförgiftad. Då späder du ut saltnivån i kroppen, och kroppen behöver saltet för att reglera olika viktiga funktioner. Om du tror att du har druckit för mycket kan det vara en god idé att dricka en sportdryck som t.ex. Powerade.

Måste jag dricka vatten?

Vatten är såklart det bästa, men generellt bör du satsa på att få i dig vätska. Mjölk, te, utspädd saft går också bra. Särskilt när det är varmt ute.