5 vanliga tecken på att du bör ta ett graviditetstest

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Har du kanske upptäckt graviditetstecken, men är osäker? Då kan det vara läge att göra ett graviditetstest.

Även om graviditetstest och ultraljud är de enda sätten att fastställa en graviditet finns det vissa specifika tecken som kan väcka misstankar.

Tidiga tecken på en graviditet är ofta mer än bara försenad menstruation. Morgonillamående, luktkänslighet, ovanlig trötthet och en konstig känsla i kroppen kan vara exempel på ytterligare symtom som tyder på att du kan vara gravid.

Oavsett om du använder kvalitativa, testade och godkända preventivmedel i ditt aktiva sexliv, så kan du aldrig vara helt säker på dess skyddande effekter. Säkerheten i ett preventivmedel är ofta beroende på den mänskliga faktorn – som exempelvis felaktig användning.

När man pratar om preventivmedel så dyker det alltid upp osäkerheter. Vi förklarar:

Sveriges vanligaste preventivmedel – hur säkra är dem?

Det finns många preventivmedel att välja mellan. Här är de vanligaste:

Kondom

Studier visar på att de flesta som blir gravida under ett samlag med kondom har använt den felaktigt, att kondomen spruckit utan vetskap eller tagit på kondomen först efter ett tag.

Vad gäller korrekt användning så rapporteras graviditeter ändå: 2 kvinnor av 100 (i snitt) som har regelbundet sex med kondom, blir gravida varje år – Misstolka alltså inte detta för 2% av allt samlag som sker med kondom – det stämmer inte. (K)

Om du är osäker på hur kondomen ska användas korrekt kan du läsa denna guide från 1177.

P-piller

är det vanligaste preventivmedlet för kvinnor och används för att förhindra ägglossningen, vilket gör att en befruktning blir omöjlig.

Någon rapportering av graviditeter under en korrekt dosering av P-piller är inte bevisat. I de fall där P-piller tas, och en graviditet sker, beror det oftast på följande: Oregelbundna intag, glömda piller eller magsjuka (P-pillerK)

Hormonspiral

Hormonspiraler innehåller någonting som kallas gulkroppshormon, vilket i sin enkelhet påverkar din livmoderslemhinna till att bli inaktiv, du får dessutom ett segare sekret i livmoderhalsen, vilket gör det svårt för spermierna att ta sig förbi – vilket gör en befruktning omöjlig.

Spiralen uppges vara 99% säker och graviditeter förekommer i störst utsträckning hos de som inte fått sin spiral utbytt efter verkningsperiodens slut. (Spiralen har en livslängd på 5 år) Ett annat förekommande rapporterat exempel är att vissa tror sig vara skyddade även kortare perioder efter uttagen spiral – vilket inte stämmer. (K)

Kopparspiral

Precis som hormonspiralen är verkningsperioden för en kopparspiral cirka 5 år – och skyddet under dessa år sägs vara helt säkert.

Kopparspiralen gör både ägg och spermier odugliga – istället för att påverka kvinnans ägglossning. De rapporterade graviditeterna är således en produkt av en avslutad livslängd, och tron om att vara skyddad efter spiralen är uttagen. (K)

Det är komplext att ge ett svar utifrån de studier som pratar gott, eller illa, om olika preventivmedel. Statistiskt sett beror de rapporterade graviditeterna på felaktig användning.

Graviditetstest: De tre bästa alternativen

På den svenska marknaden finns endast etablerade och säkra aktörer, men vilket test bör du ta? Beroende på om du vill få ett snabbt resultat, testa dig ofta, eller se vilken vecka du befinner dig i, så finns ett alternativ för dig.

Här är tre bra graviditetstest:

Clearblue Graviditestest tidig detektion

  • Graviditetstest för tidigt detektion
  • Säkerhet 99%
  • Kan upptäcka graviditet redan 5 dagar innan du förväntar dig din mens

Vill du få ett snabbt svar? Med detta test kan du få svar redan 5 dagar innan du förväntar dig din mens. Följ instruktionerna och vänta 3 minuter innan svar.


RFSU Graviditetstest 8-pack (testa ofta)

  • Ett eller två streck visar resultat
  • Säkerhet 99%
  • Används av barnmorskor och gynekologer

Försöker du och din partner bli gravida? Testa ofta erbjuder enklare stickor som kommer i 8-pack. Dessa är precis lika säkra som andra test, och används av barnmorskor och gynekologer.

Köp här för 79:-


Clearblue Graviditestest med veckoindikator

  • Visar i vilken vecka du är (med 93% träffsäkerhet)
  • Säkerhet 99%
  • Svar inom 3 minuter

Vill du veta hur långt gången du är? Med veckoindikatorn får du en träffsäkerhet på 93% som berättar hur många veckor in på graviditeten du faktiskt är.

Köp här för 89:-

Quicktest graviditetstest

  • En av Sveriges mest sålda
  • Säkerhet 99%
  • CE-certifierad
  • Diskret förpackning med hemleverans

Quicktest erbjuder en av Sveriges mest sålda graviditetstest med en diskret förpackning för hemleverans. Detta är även det billigaste alternativet för engångstest.

Köp här för 39:-


Enligt 1177 är testen du köper online precis lika pålitliga som testen du gör på en vårdcentral.

Tips: Var noga. Att få ett tillförlitligt svar är baserat på att du följer instruktionerna som följer med testerna. När du har gjort det är det bara att vänta den rekommenderade tiden som testet efterfrågar innan du ser svaret.

Svar från testen tenderar att antingen visa: En specifik färg, en linje, en symbol eller helt enkelt ordet ”Gravid” eller ”Ej gravid” och står alltid beskrivet i bipacksedeln eller instruktionen.

När kan man ta ett graviditetstest?

Du bör alltid vänta åtminstone till veckan efter från det att du missat din mens – detta för att få ett så korrekt svar som möjligt.

Om du är orolig, vilket är helt normalt, kan du istället vänta en till två veckor från det att du senast hade oskyddat samlag (Eller misslyckad användning av ovannämnda preventivmedel).

Det tar cirka 12 dagar från situationen där en befruktning skedde, tills din kropp kan berätta för ditt graviditetstest om du är gravid, eller ej.

Om du oroar dig så finns det heller ingen mening med att ta testet för tidigt, då det kommer visa ett opålitligt resultat.

Det kan vara skönt att alltid ha ett graviditetstest hemma, särskilt om du är väldigt orolig för att bli gravid, eller om du inte planerar för det just nu.

5 Vanliga tecken på att du kan vara gravid

De vanligaste tecknen på att du är gravid, förutom utebliven mens, är morgonillamående och ljuskänslighet.

Med det sagt så kan symtomen vara olika från person till person. Här är 5 vanliga tecken på att du är gravid:

1. Utebliven mens

För dig som inte fått din mens är detta såklart det mest pålitliga tecknet på att du kan vara gravid – men oftast blir man orolig i onödan som ett resultat av dålig koll på sin menscykel (Vi dömer dig inte – livet är fylld av stressade situationer och måsten)

Om vi istället säger såhär: Ett graviditetstest kan vara värt att ta om det gått mer än en månad sedan senaste menstruationen.

Bra att veta: Mens kan också förändras baserat på exempelvis: Träning, förändrad kost och stress.

2. Kramper som liknar menskramper

Kramp kan vara ett tecken på att du är gravid – känslan kan uppenbara sig väldigt snarlikt en stundande mens. Men om mensen aldrig dyker upp trots att känslan är något du upplevt inför menstruationer… Ja, då kan det vara en god idé att köpa ett graviditetstest.

3. Ömma eller smärtande bröst

Precis som kramper inför en stundande mens, kan ömma bröst och en obehaglig smärta i dem, innebära antingen en kommande menstruation, eller att du är gravid. Man kan därför säga att detta är de minst tillförlitliga tecknet.

Tecken att leta efter vad gäller dina bröst: Ömhet i brösten, bröstvårtor som smärtar, mörkare ådror eller att de blivit större.

4. Annorlunda känsla i kroppen

Förutom smärtande bröst, mensliknande kramper eller utebliven mens, kan en påbörjad graviditet oftast orsaka en konstig känsla i kroppen.

Du kan få liknande symtom av exempelvis stress, men skulle de vara kopplade till en händelse som gjort dig osäker – testa dig!

Tecken att hålla utkik efter är: Illamående, utmattning/tröttare än normalt, förändrad aptit eller att du oftare blir kissnödig.

5. Mindre blödning

När ägget fastnar i slemhinnan kan det uppstå en liten blödning – som ofta misstas för en mens. Detta brukar kallas nidasblödning eller fästblödning.

Så om du får en liten blödning som sedan avtar fortare än din vanliga mens, kan det vara ett väldigt tidigt tecken på graviditet.

Felaktig användning av preventivmedel

Som beskrivet ovan finns det preventivmedel som är väldigt säkra – om de används korrekt. Denna punkt är egentligen inte ett tecken, men om du vet sedan några dagar eller veckor tillbaka, att någon av följande inträffade – och dessutom känner igen dig vid ovan punkter, så bör du söka efter svar omgående.

Det är i regel alltså mänskliga fel som gör preventivmedlen försämrade, och har egentligen ingenting alls med dess syfte, och hur bra de är på att motverka en graviditet, att göra.

Om du vet att följande kan ha inträffat bör du alltså söka hjälp i form av ett test:

  1. Kondomen användes felaktigt:
    Glömde ni bort kondomen i början av samlaget, eller valde aktivt att skydda er enbart inför den manliga ejakulationen? Uppfattades kondomen för stor eller för liten, men användes ändå? Kondomen sprack. Kondomen ramlade av en, eller flera, gånger under samlaget.
  2. P-Piller
    Du har varit magsjuk på sistone.
    Du vet om att en oregelbunden dosering skett senaste tiden (Dosering ej enligt vad du och läkaren kom överens om)
  3. Hormon- eller kopparspiral

    Du är osäker på spiralens livslängd – som kan ha passerats. Du tror att du varit skyddad trots nyligen borttagen spiral.

Tror du att du är gravid, eller känner igen de tecken vi listat? Testa dig!

Känner du igen dig i ovan listade tecken, tror dig missat din menstruation eller felanvänt ett preventivmedel? Då rekommenderar vi dig att göra ett test så fort som möjligt. Det är så fruktansvärt enkelt och ett tidigt svar är både skönt och hälsosamt – hur du än vill göra med din graviditet.

Om du är ung och bor hemma – och vill därför inte beställa hem ett test, så kan du göra ett anonymt sådant hos en ungdomsmottagning – det kostar heller ingenting.

För smidighetens skull kan du enkelt välja ett onlineapotek som erbjuder pålitliga produkter från etablerade aktörer. Vi upprepar, enligt 1177 är de precis lika pålitliga som de tester vårdpersonalen utför.