Välj rätt träningskläder för höst- och vinterkylan

Artikeln innehåller reklamlänkar till kläder och märken vi tipsar om.

När du ska välja rätt träningskläder för din aktiva livsstil, som passar för hösten och vintern, är det viktigt att tänka på att kläderna är gjorda i rätt material.

När det kommer till dessa årstider är det dessutom viktigt med kläder som andas, behåller värme och låter dig prestera på topp. Är det dags att köpa träningskläder för hösten och vinterns löpning utomhus, eller införskaffa den perfekta vindjackan för att kunna cykla året om? Oavsett på vilken nivå du tränar gäller det att ha rätt material, speciellt när det hårdare vädret är på ingång. Detta kommer att förbättra din prestation!

I detta inlägg guidar vi dig genom olika material och lager. Från underställ till vind- och vattentäta skaljackor.

En uppsättning av träningskläder i 3 lager

Även om du valt ett bra material, så spelar det ingen roll om du bär dem i fel lagerstruktur. Du riskerar att försämra din prestation något oerhört om du tränar med kläder som stänger inne svett, fukt och värme. Vill du undvika detta och fortsätta träna under höst- och vintermånaderna?

Då är en viktig tumregel att använda tre lager enligt följande.

Det första lagret

Det första lagret som du sätter på dig är avgörande. Första klädlagret används för att hålla fukt och svettningar borta från kroppen, och behålla huden varm och torr.

Material för träningskläder i första lagret

Håll dig borta från ett undre lager gjort av bomull, det stänger inne fukten vilket gör att du kommer bli blöt och svettig precis intill huden.

Använd istället materialen:

  • Ull
  • Thermax
  • Thinsulate
  • Siden
  • Polypropylen.

Glöm inte att använda en Sport-BH med positiva egenskaper för träning i kyla. Vi tipsar om en sport-BH som andas och släpper ut fukten, samtidigt som den är följsam i löpningen

Du hittar denna snygga sport-BH som andas och håller fukten borta för 449:- på Björn Borgs hemsida (Länk)

Sport-BH som andas är ett bra komplement till dina träningskläder.

Detta alternativ är också en sport-BH som ger bra andning, och kostar 449:- på Björn Borgs hemsida (Länk)

Sport-BH som andas är ett bra komplement till dina träningskläder.

Vill du ha ett riktigt snyggt alternativ tipsar vi om ett mönstrat set från Röhnisch, eller ett helfärgat från ICIW (Länk)

Mellanlagret

När du väljer kläder för mellanlagret så ska du göra det för att isolera, och behålla kroppen naturligt varm. Välj en passform som är något lösare än ditt underställ, men håll det inte för löst då de kan förlora kopplingen till det första lagret. Mellanlagret fungerar nämligen som en förmedlare, detta genom att transportera fukten från det första lagret ut till det tredje och sista lagret.

Material för träningskläder i mellanlagret

De vanligaste materialen för mellanlager tenderar att innehålla

  • Dun
  • Polyester
  • Fleece

Välj kläder som har det där lilla extra, som exempelvis öppnar upp runt armhålorna, har justerbara ärmar eller kragar. Detta för funktionalitetens skull.

Tips på träningskläder för mellanlagret

Night Midlayer är ett perfekt mellanlager i Polyester från Björn Borg, till både dam och herr.
Tröjan har smarta funktionaliteter, som hål för tummarna och titthål för din smart watch.

Denna unisex nyhet från Björn Borg kostar 599 och kan köpas från Björn Borg här (Länk)

Ett perfekt val för mellanlagret – som dessutom har genomtänka funktioner!

Tredje och sista lagret

Det sista lagret du behöver är viktigt för att tillåta fukten som skapas att släppas ut, samtidigt som du behöver blockera vind och vatten.

Material för träningskläder i det yttersta lagret

Välj ett vindskyddande material, eller ett material som även skyddar dig mot kyla – exempelvis från Gore-Tex.

Det kan vara kostsamt, men det är värt det om du ändå värderar träningen under jobbigare väderomständigheter. Dessa skaljackor och byxor innehåller även bra ventilation för dina armhålor – men ger även möjlighet att även anpassa ärmar och anklarna, så det känns välsittande och inte stör varken händer eller skor.

Tips: Välj en tunn skaljacka och byxa. Vill du dessutom få det varmt runt hals, haka och mun kan du välja en jacka med fleece-material runt kragen. Välj ett material från exempelvis GORE ® Tex, som är superlätt och både vind- och vattenavvisande.

Vill du veta mer om materialet Gore Tex? Du hittar vanliga frågor och svar här.

Denna snygga vindtäta unisex jacka från New Balance håller dig både varm och snygg i höst. Den kostar 699:- på Stadiums Sneakerspoint (Länk)

Perfekt mot vinden! Finns i lila, gul och svart.

En Smart klocka hjälper dig hålla koll

Om du tränar mycket kan det vara bra och stilrent att ta hjälp av en smart watch som håller koll på din puls och som har GPS-funktion. Det finns även smart watches som kartlägger löpningen med distans, din skillnad på nivå och ditt tempo – där du även kan fastställa din kardiovaskulära kapacitet under löpningen.

Withings Steel HR sport Smart Watch

Withings steel är en hybridklocka specifikt framtaget för löpning, där du kan kartlägga dina framgångar samt mäta din puls. Detta är utan tvekan den absolut snyggaste smarta klockan på marknaden. Ett stort plus är dess vattentäthet.

Withings Steel HR Sport kan köpas via MEDS och kostar 2195:- med gratis frakt (Länk)

Withings Steel finns även i vitt och kan köpas för 2195:- hos MEDS med gratis frakt! (Länk)

Så tar du hand om dina kläder

När det kommer till högteknologiska träningskläder (Speciellt Gore) är det ibland svårt att ta hand om dem rätt, och eftersom de kan vara dyra vill man att de ska hålla länge. Det är såklart även positivt för naturen att inte byta ut kläder alltför ofta.

Följ noga anvisningar på jackor och byxor, specifikt för det tredje lagret av kläder, eftersom dessa kan förlora sin förmåga att vara vind- och vattenavvisande om de förstörs i tvättmaskinen.

Det finns dessutom produkter att använda för att förlänga livstiden för dina kläder, exempelvis impregneringsmedel specifikt utformade för att förbättra vind- och vattentäthet hos Gore-tex och andra liknande material. Låt även materialen torka i vanlig rumstemperatur.

Glöm dessutom inte att ta hand om dig själv! Under höst- och vinterhalvåret kan man få ett fall i energi och därför inte orka utföra sin träning i samma frekvens. Läs vår artikel om en hälsosam kost som ökar energin och resulterar i en mer välmående kropp.

Vi passar även på att tipsa om Mathem.se hälsoinspiration där du kan beställa nyttiga matvaror för frukost, mellanmål, lunch och middag. Du hittar inspirationen här! (Länk)

Lycka till med din träning!