Dietisten tipsar: En hälsosam start på året

Förändringar i kosten kan ibland kännas övermäktigt. Här är dietistens tips på några små men effektiva förändringar som ger dig en hälsosam start på året.

Många börjar det nya året med en känsla av att vilja göra bättre ifrån sig än året innan.

Ofta handlar det om att ta hand om sig på ett bättre sätt, kanske till och med att gå ner ett par kilon.

Kanske blev det för mycket av det goda över jul och nyår, kanske var det för mycket av det goda hela hösten. Eller hela året?

Vill man göra en förändring kan det ibland kännas övermäktigt. Var ska man börja? 

Mitt tips till dig är att ta små steg. Börja med små förändringar i din vardag och ju mer bekväm du blir med ändringarna du gjort, gör en till och sedan en till! 

Efter ett tag har även dom små stegen lett till en större förändring.

När det kommer till kosten kan det vara smidigt att börja ändra på något som man ofta äter samma sak av, till exempel frukosten.

Då behöver man inte tänka ut nya måltider varje dag, utan man håller sig till ungefär samma diet och förändringen blir lättare. 

Här följer ett exempel:

  • 3 skivor formfranska med bregott
  • Ost
  • Marmelad 
  • 1 glas juice 

Detta exempel ger en frukost med hög andel mättat fett och snabba kolhydrater som ger snabb energi, dvs det går snabbt för kroppen att bryta ner maten, blodsockret toppar snabbt och du blir trött och hungrig igen. 

Dessutom har frukosten ett högt energiinnehåll på ca 600 kcal. 

Skulle du byta ut frukosten mot detta istället:

  • Havregrynsgröt
  • Bär
  • Lättmjölk
  • Ägg
  • Te

Den här frukosten kommer du stå dig längre på då den tar längre tid för kroppen att bryta ner och ger en jämnare blodsockerkurva. 

Dessutom har den ett lägre energiinnehåll på knappt 300 kcal, vilket är positivt om man känner att man har några kilon att tappa. 

När frukosten sitter på rutin, se vad du kan ändra på näst.

Är det ett mellanmål som borde läggas om? Såsen till middagen kanske kan bytas ut till en lätt yoghurtsås? Vatten istället för läsk? 

Fortsätt att göra små smarta val och snart har du kommit en bit på väg!

Känns det ändå svårt att komma igång? Var inte rädd för att ta hjälp!

Här kan du ladda hem Cecilias exempel (PDF) med näringsberäkning:

Författare
Cecilia Helander är en utbildad kostrådgivare med passion för helhetshälsa. Hon driver företaget Cecilias Kost och Hälsa, där hon hjälper människor att hitta en hållbar livsstil.